|
Hvor saken står
Fra 010110 overtok Fylkeskommunen avgjørelsesmyndighet ved tildeling av oppdrettslokaliteter. Dermed er det opp til Fylkeskommunen å avgjøre om Mainstream skal få tillatelse til å etablere de to oppdrettsanleggene på Vegglandet de har søkt om. Fiskeridirektoratet er fra nå av høringsinstans i likhet med Direktoratet for Naturforvaltning, DN, Mattilsyn og Kystverk. Egne saksbehandlere i Fylkeskommunen ferdigstiller saken fram til politisk beslutning.
Så litt tilbake i tid:
I fjor høst , 26.08.09, avslo Fiskeridirektoratet søknaden fra Mainstream om lokalisering av oppdrett
ved ”Gammelveggen”.
<Der akvakulturlokaliseringen er planlagt er det registrert et rekefelt. På vedlagte anleggstegninger til søknaden vil de fleste sidefortøyningene samt to av hovedfortøyningene berøre dette trålfeltet. Av de merknader som vi har mottatt vises det spesielt til brev fra lokale brukere av dette området samt til brev fra Nordland fylkes fiskarlag der konflikt påpekes.
Med bakgrunn i ovennevnte har vi vurdert den omsøkte lokaliteten Gammelveggen til å komme i for stor konflikt med utøvelsen av fiskeri. Fiskeridirektoratet region Nordland har derfor kommet til den beslutningen at søknaden fra Mainstream Norway AS avslås.>
Mainstream klager
Nordfold, 14. september 20
KLAGE P Å AVSLAG P Å SØKNAD OM NY LOKALITET - GAMMELVEGGEN I NARVIK KOMMUNE
Vi viser til Mainstream Norway AS' søknad av 3. desember 2008 om ny lokalitet til oppdrettsanlegg i "Gammelveggen" i Narvik og til Fiskeridirektoratets brev av 26. august 2009 med avslag på søknaden. Mainstream Norway AS klager med dette på Fiskeridirektoratets avslag.
Avslaget ble mottatt hos oss 28. august 2009, og denne klagen er således innenfor klagefristen på 3 uker.
Mainstream Norway AS mener Fiskeridirektoratet har lagt feil faktum til grunn for sitt avslag, ved at direktoratet har lagt til grunn at den omsøkte lokaliteten viI komme i stor konflikt med utøvelsen av fiskeri. Dersom riktig faktum, som beskrives i denne klagen, legges til grunn, viI man se at lokaliteten ikke viI være i konflikt med utøvelse av fiske, og at vilkårene i laksetildelingsforskriften (forskrift av 22. desember 2004 nr. 1798) § 30 er oppfylt.
Mainstream Norway AS anerkjenner fiskernes behov for areal, og Mainstream Norway AS' foreslatteplassering av anlegget i Gammelveggen er slik at den tar hensyn til fiske og reketråling i området. Mainstream Norway AS viI plassere anlegget, inklusive fortøyninger, utenfor rekefeltet, slik det er inntegnet på Fiskeridirektoratets kartverk. Fortøyningspunktene viI plasseres oppe i skråningen hvor det ikke tråles etter reker, og er således ikke til hinder for utøvelsen av fisket.
Dersom det etter Fiskeridirektoratets vurdering viI være til fordel for var søknad, viI Mainstream Norway AS være villig til ytterligere a korte inn på fortøyningene fra H3 (det sørøstlige hjørnet av anlegget) slik at disse kommer enda lengre opp i skråningen. Det viI ikke medføre vesentlige problemer for Mainstream Norway AS a trekke de dypeste fortøyningspunkter ytterligere opp i bakken med inntil 75 m.
Mainstream Norway AS mener på dette grunnlag at lokaliteten det er søkt om ikke viI komme i konflikt med utøvelsen av fiskeri, og at det ikke er grunnlag for a benytte laksetildelingsforskriften § 30, bokstav b, nr. 3 som hjemmel for avslag.
Det er Mainstream Norway AS oppfatning at lokaliteten det er søkt om oppfyller laksetildelingsforskriftens formålsparagraf, jfr.:
§ 1. Formål
Forskriflen skal medvirke til at akvakultur av laks, ørret og regnbueørret blir Iønnsom og konkurransekraftig innenfor rammene av en bærekraftig utvikling, og bidra til verdiskaping på kysten.
Mainstream Norway AS ønsker også å påpeke at var planlagte etablering i Indre Ofoten viI gjennom prosjektet "Evaluating ecoloical effects of salmon farming; Before-After-Control Impact approach (BACI-Salmon)" i regi av Nofima, Nina, IMA, VA, og UM, gi verdifulle kunnskaper om betydningen lakseoppdrett har for økosystemet innen et begrenset geografisk areal. En viktig begrunnelse for dette prosjektet er at forvaltningen ved behandling av fremtidige søknader hvor slike spørsmal kommer opp kan vise til forskningsresultater på området.
Mainstream Norway AS anmoder med dette Fiskeridirektoratet a omgjøre sitt vedtak om avslag pa var søknad om lokalitet i Gammelveggen, og eventuelt komme med føringer om innkorting av omtalte fortøyningsstrekk.
Dersom det er spørsmål av noen art eller behov for ytterligere avklaringer er selvsagt Mainstream Norway AS ved undertegnede tilgjengelig.
Mainstream får medhold
Med vennlig hilsen
MAINSTREAM NORWAY AS 961922976 - AKV AKUL TUR I FL YTENDE ANLEGG - NY LOKALITET GAMMEL VEGGEN - NARVIK KOMMUNE - MEDHOLD I KLAGE SAMT OMGJ0RING A V VEDT AK
Fiskeridirektoratet region Nordland viser til vart vedtak om avslag pa s0knad om ny lokalitet Gammelveggen i Narvik kommune datert 26.08.09, samt Deres klage pa dette vedtaket den 14.09.09.
Om klager/klagefrister:
Vedtaket om avslag pa s0knaden til Mainstream Norway AS er a anse som et enkeltvedtak. J.m.fF.v.l § 2 b;
"enkeltvedtak, et vedtak som gjelder rettigheter og plikter tit en eller flere bestemte personer ",
F.v.l § 28 omhandler hvem som har klageadgang og hva som kan paklages;
"enkeltvedtak kan paklages av--en part eller annen med rettslig klageinteresse ".
Mainstream Norway AS er en part i saken og har derfor klageadgang.
F.v.l § 29 om klagefrist;
"Fristfor a klage er tre uker fra det tidspunktet underretningen om vedtaket er kommetfrem tit vedkommende part ... ".
Fiskeridirektoratet region Nordland sitt vedtak om avslag er datert 26.08.09, klagen fra Mainstream Norway AS er datert 14.09.09. Klagen er kommet innenfor fristen.
Saksgang:
Mainstream Norway AS s0kte om ny lokalitet Gammelveggen i Narvik kommune i s0knad datert 03.12.08. Fiskeridirektoratet region Nordland sendte s0knaden til offentlig utlysning og kommunal behandling den 06.01.09. Narvik kommune anbefaler s0knaden i bystyremme den 26.06.09. Fiskeridirektoratet region Nordland gir et avslag pa s0knaden den 26.08.09 med bakgrunn i at noen av fort0yningene til anlegget kommer i direkte konflikt med et rekefelt i nrerheten.
Mainstream Norway AS paIdager vedtaket i brev datert 14.09.09. De mener at Fiskeridirektoratet region Nordland avslo søknaden pa feilt grunnlag. Lokaliteten inklusiv fort0yninger vil bli plassert utenfor rekefeltet, og fort0yningspunktene vil bli plassert oppe i skraningen hvor det ikke tn'Hes etter reker. De opplyser ogsa at de er villige til a trekke fort0yningene i det s0f0stlige hj0rne av anlegget ytterligere inn.
Mainstream Norway AS mener at lokaliteten ink!. fort0yninger ikke er i direkte konflikt med rekefeltet slik Fiskeridirektoratet region Nordland har begrunnet sitt avslag pa s0knaden med.
Fiskeridirektoratet region Nordland sin vurdering:
Fiskeridirektoratet region Nordland har vurdert s0knaden samt klagen fra Mainstream Norway AS pa nytt og kommet til at lokaliteten ink!. fort0yninger slik beskrevet i klagen ikke viI vcere til hinder for ut0Velse av reketral i omradet. Mainstream Norway AS sier at de vedlagte kart og tegninger av merd- og fort0yningsareal som var lagt med s0knaden viser at omradet for reketral ikke blir bef0rt av akvakulturanlegget.
Bakgrunnen for var tidligere vurdering om konflikt med reketralfeltet hadde sitt utgangspunkt i et internt kartgrunnlag hvor malestokk medf0rte missvisning av faktisk akvakulturareal som var tenkt brukt. Vi ser i ettertid at de momenter som Mainstream Norway AS kommer med er reelle og at fort0yningene ikke viI utgj0re en konflikt mht ut0velsen av reketra!.
Konklusjon:
Pa bakgrunn av ovenfor nevnte tas Mainstream Norway AS sin klage til f0lge, j. fro forvaltningslovens § 33, 2. ledd. Fiskeridirektoratet region Nordland sitt vedtak av 26.08.09 omgj0res med dette. S0knaden viI bli tatt inn til videre behandling igjen og med det f0rste bli oversendt sektoretatene for behandling.
Vedtaket kan påklages, se om dette i vedlagte orientering (.\.).
En eventuell klage medfører ikke utsatt iverksettelse av vedtaket. Det er likevel adgang til a søke om at gjennomføringen utsettes til klagesaken er avgjort. (egen utheving)
De lokale fiskerne klager på vedtaket:
Roar Fredriksen,
Bergveien 69,
8520 Ankenesstrand
Geir Johnsen
Håreksgate 67,
8514 Narvik
Fiskeridirektoratet
Region Nordland
24 november 2009
Klage på vedtak om tildeling av lokalitet – Gammelveggen i Narvik Kommune, samt krav om at det blir foretatt konsekvensutredning for lokalitet med tanke på innvirkning på biologisk mangfold før sak behandles på ny. Ber også om at vedtak om tildeling/godkjenning av lokalitet har oppsettende virkning inntil konsekvensutredning er foretatt og nytt vedtak fattet.
Vi viser til medhold i klage samt omgjøring av tidligere vedtak, samt til samtaler og brev om utsettelse av klagefrist.
Vedtak ble mottatt hos oss 06. november 2009, og denne klagen er således innenfor klagefristen på 3 uker.
Vi mener Fiskeridirektoratet har lagt feil faktum til grunn for sitt vedtak om å godkjenne lokalitet, ved at direktoratet har lagt til grunn at den omsøkte lokaliteten ikke vil komme i stor konflikt med utøvelsen av fiskeri. Dersom riktig faktum, som beskrives i denne klagen, legges til grunn, vil man se at lokaliteten vil være i konflikt med utøvelse av fiske, og at vilkårene i laksetildelingsforskriften (forskrift av 22. desember 2004 nr. 1798) § 30 ikke er oppfylt.
Trålen kan være 450 meter bak båten. Skal det fiskes på dette feltet og trålruta går utover fjorden vil båten komme inn på området der et eventuelt oppdrettsanlegg er vedtatt lagt. Det vil derfor være nødvendig å svinge unna anlegget, og feltet det tråles på vil av den grunn begrenses. I tillegg må det på grunn av vær og vind legges inn en sikkerhetsmargin for ikke å kunne havne opp i det påtenkte anlegget, med de konsekvenser det vil kunne få. Dette vil ytterligere begrense tilgangen til trålfeltet som er i aktivt bruk. Dette er tidligere skissert på kart som er sendt Fiskeridirektoratet.
Nedslamming av rekefeltet med de følger det har for rekefisket ved at rekene i første omgang blir ubrukelig som menneskeføde, og der trådalger i neste omgang erfaringsmessig blir dominerende med det resultat at reka forsvinner vil føre til ytterligere begrensinger av trålfeltet. Viser til presseoppslag om dette.
Problemet med avføringen fra laksen som legger seg som et gjørmeteppe på bunnen og at reka forsvinner fra bunnen i slike områder kan bekreftes av flere rekefiskere.
Området er i tillegg et gyteområde for kysttorsk, noe som i seg selv burde være et argument for ikke å legge et oppdrettsanlegg til området. Viser til uttalelse fra Fiskeriministeren angående dette.
Det er mye sei og torsk i området som benyttes av yrkesfiskere, og det er også et populært område for fritidsfiskerne.
I oppslag i nettavisa til NRK står å lese følgende:
Fiskemottakene i Ryfylke avviser i følge oppslag i NRK, årets fangst av sei fra fjordene fordi den er stinker og smaker ufyselig. Seien har spist avføring og overflødig fór fra oppdrettsanlegg for laks.
-Problemet har vært kjent noen år, men denne sesongen har det vært riktig ille.
Det sier formann Tor Bernhard Harestad i Stavanger og omegn Fiskarlag.
- Vi ser skremmende tendenser. Det er stor forskjell på seien som er tatt på trålere ute i Nordsjøen og den som tas ved kysten, særlig i fjordene, sier Harestad.
Han driver selv fiskemottak på Rennesøy, og i likhet med andre mottak er han nødt til å avvise sei av dårlig kvalitet.
- Seien vi har fått inn her er misfarget og feit, fiskekjøttet er ikke sammenbundet og konsistensen er som deig. Det stinker, og mageinnholdet levner ingen tvil om hva fisken har spist. Pellets ment for oppdrettslaks og avføring fra laksen, sier Harestad til NTB.
Kystseiens nye spisevaner bekreftes av seniorforsker Pål Arne Bjørn i Nofima.
Han er ansvarlig for en pågående pilotstudie, der de foreløpige resultatene dokumenterer kvalitetsforskjellene på normal villsei og seien som spiser mye laksefor.
Området ved Vegglandet brukes av oss yrkesfiskere, og vi ber om at førevarprinsippet blir lagt til grunn, og at dette blir vektlagt i forbindelse med klagen. Forringelsen av fisk fanget i området vil ramme oss som yrkesfiskere, og bare det at folk vet at fangsten er fanget i området vil med overveiende sannsynlighet telle negativt ved salg.
Dorging etter laks foregår årlig langs land der dette anlegget er tenkt lagt, og det settes kveitegarn i området. Dette vil fisket vil også rammes, eventuelt forringes av oppdrettsanlegg i området. Det er også observert svært mye pigghå i området, og det er grunn til å frykte at denne vil ta seg inn i oppdrettsanlegget med det resultat at laksen rømmer. Enkelte år kan området være isbelagt, noe som også representerer en rømningsfare.. Vi kjenner ikke til konsekvensene av dette, men frykter det kan ha innvirkning på forholdene til å drive fiske i fjorden.
Området er også veldig utsatt for kraftige høst og vinterstormer fra alle kanter, unntatt fra nord. Dette vil føre til at avføring- og for spres utover et stort område og erfaringsmessig blir fisk som beiter på dette foret forringet som menneskemat.
Vi ber derfor om at det blir foretatt konsekvensutredning der en ser på konsekvensene for det biologisk mangfold avføring og spillfor fra et eventuelt oppdrettsanlegg vil ha på livet på havbunnen i området, spesielt med tanke på betydning det vil ha for reker-, men også for andre bunndyr- og vekster som er naturlig næring for fisken i dette fiskerike området. Dette innbefatter påvirkning av bunnvekster som utgjør oppvekstområder- og beskyttelse for yngel blant annet kysttorskyngel. Denne konsekvensutredningen krever vi blir foretatt før denne klagen behandles. Vi ber også om at vedtaket om å godkjenne/tildele lokalitet gis oppsettende virkning inntil nytt vedtak foreligger og denne klagen er behandlet.
Narvik 2009-11-23
Roar Fredriksen
Geir Johnsen
Vedtaket til Fiskeridirektoratet sendes videre til høring hos Mattilsynet , Kystverket og Fylkesmannens miljøvernavdeling uten at klagen til fiskerne behandles.
Maimstream får så utslippstillatelse, og Kystverket har ingen innvendinger til lokalisering. Fylkesmannen kommer med betenkning, men godtar også lokalisering av oppdrettsanlegg ved ”Gammelveggen”.
Så overtar Fylkeskommunen saksbehandlingen fra 010110, og får oversendt sakspapirene.
Av disse framgår at arealkonflikten med fiskerne er løst (dette til tross for at fiskerne har klaget, og at de har krevd oppsettende virkning)
Dette får vi i Aksjonen Nei til oppdrett i Indre Ofoten vite i møte med Fylkesråden, og saksbehanlerne i Fylkeskommunen og vi gjør rekefisker Roar Fredriksen klar at klagen er oversett.
Roar Fredriksen gjør så en henvendelse til Fylkeskommunen der han får våre opplysninger bekreftet. Hos Fiskeridirektoratet får vite at de ikke finner klagen. Han sender så en ny klage, denne gangen til Fylkeskommunen, men får beskjed fra de om at han må sende klagen til Fiskeridirektoratet, noe han gjør. Det hører også med til historien at han tidligere har sendt inn kart over trålrute, også de forsvunnet.
Fylkeskommunen avventer nå behandling av klagen i Fiskeridirektoratet før de kan ferdigbehandle søknaden, og framstille den til politisk behandling i Fylkesting eventuelt i Fylkesrådet.
Nå førstkommende tirsdag kommer Fiskeridirektoratet på befaring ved Gammelveggen sammen med Roar Fredriksen. Mainstream og Nordland Fylkesfiskarlag er også invitert til å være med på befaring.
Når Fiskeridirektoratet har klar rapport fra befaring må klagen fra fiskerne anses å være behandlet, og saksbehandlerne hos Fylkeskommunen kan ventelig gjøre ferdig sin innstilling. Den går da videre til politisk behandling i Fylkestinget. Om saken blir behandlet i fullt Fylkesting eller om Fylkesråden avgjør saken er etter det vi har forstått ennå uklart, men Fylkesråden ga, slik vi forsto det, overfor oss uttrykk for at han nødig ville avgjøre saken alene. Han sa også at dette var en vanskelig sak, og at stor lokal motstand måtte tillegges vekt.
Når det gjelder lokalitetssøknaden ved Tjukkeneset i Evenes kommune, litt lenger ute i fjorden vet vi ikke hvor saken står. Dette må undersøkes nærmere. Om det er noen som har oversikt håer vi på innspill.
Ofoten Villfisk
Hermann Hansen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|